Alkmaar | Andijk | Drechterland | Enkhuizen | Harenkarspel | Heerhugowaard

Hoorn | Langedijk

West-Friesland

Medemblik | Niedorp

Noorder-Koggenland

Obdam | Opmeer

Schagen | Stede Broec | Venhuizen | Wervershoof | Wester-Koggenland | Wognum

West-Friesland | Noord-Holland | Omringdijk | Intro | Zoeken | Colofon | Aanmelden

West-Friesland

West-Friesland
Vlag
Volkslied
Nieuws

West-Friesland...
het land waar wij wonen


Inleiding
1. Tussen water en wind
2. Oud en nieuw land
3. Wie is de Westfries
4. Boer in West-Friesland
5. Bouwers en Tuinders
6. Van dingen die gingen
Nawoord

West-Friesland, land om van te houden

Andijk
Drechterland
Enkhuizen
Hoorn
Medemblik
Noorder-Koggenland
Obdam
Opmeer
Stede Broec
Venhuizen
Wervershoof
Wester-Koggenland
Wognum


Andijk
Bovenkarspel
Grootebroek
Hoogkarspel
Lutjebroek
Wervershoof
Westwoud
Zwaagdijk

 

VVV

Provincie Noord-Holland

Noordhollands Dagblad

 

West-Friesland... het land waar wij wonen

Wie is de Westfries

Kermis

Op ontdekkingstocht door West-Friesland zal een bezoeker natuurlijk geconfronteerd worden met de Westfriese bewoners. De vraag waar de 'echte Westfries' woont, is niet te beantwoorden, maar Westfriezen komt u zeker tegen op kermissen, harddraverijen en markten.
De dorpskermissen beginnen al in mei, waarbij de zweef en de snoepkraam ook de kleinste gehuchten aandoen. Ligt het accent bij deze kermissen vooral op het caf´┐Żbezoek, in Hoorn is de kermis in augustus zo groots opgezet, dat hij door de vele attracties en de gezelligheid landelijke bekendheid geniet. De Hoornse kermis wordt op de derde maandag in augustus afgesloten met een markt, beter bekend als 'Lappendag'. Net als Hoorn, sluiten Medemblik en Enkhuizen hun kermis af met een 'Lappendag'. De kermis in Medemblik begint op de laatste donderdag van juli. In Enkhuizen start de kermis op de derde donderdag in juni.

 Markten

Voor de handel waren de vee- en goederenmarkten belangrijk en nog steeds heeft een aantal steden deze markten. In de zomer worden ze meestal met toeristische evenementen uitgebreid. Zo kent Schagen de wekelijkse veemarkt op donderdag. In de maanden, juni, juli en augustus (in totaal 10 donderdagen), wordt deze veemarkt veranderd, in 'de Westfriese Markt' en dan zijn er, naast vee en goederen, onder meer Westfriese klederdrachten, rijtuigen, en dansgroepen te zien. Hoorn heeft de voorjaars- en najaars (vee)markt op de laatste woensdag in april en eerste woensdag in november. In de zomer is hier op woensdag de Oudhollandse Markt, waarbij tal van activiteiten worden georganiseerd. 's Zomers wordt in Medemblik op zaterdag iedere week 'de Romantische markt' gehouden.In het St. Jans Gasthuis dat in 1573 in Hoorn werd gesticht...

In het St. Jans Gasthuis dat in 1573 in Hoorn werd gesticht hoefden degenen die daar terecht kwamen - en dat waren meestal de armsten - stellig niet op een comfortabele verzorging te rekenen. Het zicht op de hier afgebeelde ondersteuning van de balken deed vermoedelijk ook wel de lust vergaan om lang te blijven.

Sporten

West-Friesland kent een sport die typerend voor deze streek genoemd mag worden, het kolven. In totaal zijn er elf kolfbanen, onder andere in Venhuizen, Wijdenes, Berkhout, Noord Scharwoude en Zuid Scharwoude, waar de ongeveer 450 actieve 'kolvers' terecht kunnen.

Harddraverij

Voor een Westfries is de harddraverij in zijn plaats eveneens een jaarlijks hoogtepunt.
Harddraverijen zijn er ondermeer in Schagen, eerste maandag in september, Medemblik, derde maandag in september en Enkhuizen op de derde donderdag in september.
De kortebaan-draverijen worden in Hoorn niet op een vaste dag gehouden, wel heeft men hier als traditioneel voorprogramma 'de Hemdenrace'. Bij deze wedstrijd moet de ruiter tijdens de rit een hemd aan- en uittrekken.

Kerken

De rol van het geloof is kleiner geworden in West-Friesland, waardoor een aantal kerken een andere functie heeft gekregen. Zo is het kerkje in Wadway in gebruik voor culturele activiteiten, evenals de kerk in Warmenhuizen, de Oosterkerk in Hoorn en de kerk in Lambertschaag. Verschillende kerken zijn interessant om te bezichtigen, zoals de Oosterkerk en Noorderkerk in Hoorn, de Westerkerk in Enkhuizen, de hervormde kerk in Schagen en de dorpskerken in Twisk, Abbekerk, Sijbekarspel, Spanbroek, Hoogwoud, Hensbroek, en Opperdoes.
De kapel aan de Westfriese omringdijk, nabij de kruising van de dijk met de spoorlijn Schagen-Den Helder en de kapel in Zwaag aan de Pastoor Nuyensstraat tegenover de Rooms-Katholieke kerk zijn alleen op verzoek te bekijken.
In de kapel in Zwaag, die meer dan 100 jaar oud is, heeft men de grot van Lourdes nagebouwd. De kapel wordt nog regelmatig gebruikt voor het lezen van de mis en het voltrekken van huwelijken.

Na de stormramp in 1916 veranderde het aanzicht van Andijk drastisch...


Na de stormramp in 1916 veranderde het aanzicht van Andijk drastisch. Buurtje's kerk kwam er wat dwars bij te staan en wel omdat zijn richting bij de bouw in 1667 afgestemd was op de, schuin op de dijk(weg) staande kavelsloten.

Muziek en toneel

West-Friesland kent een bloeiend toneel- en muziekleven. Verschillende fanfarekorpsen en orkest genieten zelfs landelijke bekendheid. Opvallend in deze streek is het grote aantal operetteverenigingen. Een muziekhappening die duizenden mensen op de been brengt is het jaarlijkse jazzfestival in Enkhuizen. Tientallen bands trekken dan door de binnenstad en zorgen er een weekend lang voor dat heel Enkhuizen 'swingt'.

 

Vorige pagina <> Volgende pagina

 

Bovenstaande tekst is overgenomen uit: "West-Friesland... het land waar wij wonen"
Uitgave: Rabobanken West-Friesland, © oktober 1984